Практичне заняття 10
Тема: Розрахунок купажів, враховуючи один показник складу
Мета
навчальна: навчити студентів вести розрахунки купажів вин з одним показником.
виховна: виховувати зацікавленість дисципліною, прагнення отримувати нові знання.
розвиваюча: розвивати уміння користуватися всіма доступними джерелами знань.
Вид заняття: практичне
Після виконання практичного заняття студент повинен:
Знати:
- Чим відрізняється купаж від егалізації.
- Основну мету купажу.
- Які матеріали входять до складу купажу.
Вміти:
Робити розрахунки методом «зірочки».
- Проводити розрахунки купажів, враховуючи один показник складу.
Зміст та хід заняття
- Ознайомлювання з розрахунком купажів методом «зірочки».
- Проведення розрахунків купажів, враховуючи один показник складу.
- Оформлення розрахунків.
Література
1. Валуйко Г.Г. Технологія вина: підручник для студентів вищих навчальних закладів / Г.Г. Валуйко, В.А. Домарецький, В.О. Загоруйко. – К.: Центр навчальної літератури, 2003. – 592 с.
2. Мальцев П.М. Общая технология бродильных производств: Учебник для студентов высших учебных заведений /П.М. Мальцев. – М.: Пищ. пром-сть, 1980. – 560 с.
3. Виноградарство і виноробство: Навч. посібник /Ф.І. Малик, В.А. Домарецький, В.М. Ісаєнко та ін. – К.: ІСДО, 1994. –304 с.
4. Справочник по виноделию /Под. ред. Г.Г. Валуйко. – М.: Агропромиздат, 1985. – 447 с.
Короткі відомості з теоретичної частини роботи.
Під купажем розуміють змішування вином матеріалів або вин, виготовлених з різних сортів винограду. До складу купажу можуть входити основні столові виноматеріали, кріплені виноматеріали, спирт-ректифікат, вакуум-сусло тощо.
Мета купажу – отримати необхідний тип вина. Купажуванням можливо виправити недоліки вина. Купажем виправляють забарвлення, букет, смак, типовість, кондиції виноматеріалів.
Виноматеріали і матеріали, що входять до складу купажів, ділять на групи:
1. Основні виноматеріалі (основа купажу). Їх питома вага в купажі складає від 50 до 100 %;
2. Додаткові виноматеріали. Їх готують з дефіцитних і дуже цінних сортів винограду або за спеціальною технологією;
3. Купажні матеріали (консервоване або спиртоване сусло);
4. Основні матеріали (спирт, вакуум-сусло).
Щоб переглянути практичну повністю натисніть >ТУТ<