Практичне заняття 1
Тема: Визначення структури виноробного підприємства виробничих умовах
Мета:
навчальна: ознайомитись з відділами та виробничими цехами винзаводу, а також визначити класифікацію технологічних ємкостей.
виховна: виховувати зацікавленість дисципліною, прагнення отримувати нові знання з теми.
розвиваюча: розвивати уміння користуватися всіма доступними джерелами знань.
Вид заняття: практичне
Після виконання практичного заняття студент повинен:
Знати:
- Структуру підприємства по переробці винограду.
- Технологічне обладнання цехів.
Вміти:
- Відрізняти підприємства первинного виробництва від підприємства вторинного виробництва.
- Розповідати про роботу основних цехів.
Зміст та хід заняття
- Викреслити схему структури підприємства переробки винограду та описати основні цехи.
- Описати основне технологічне обладнання цехів.
Література
1. Валуйко Г.Г. Технологія вина: підручник для студентів вищих навчальних закладів / Г.Г. Валуйко, В.А. Домарецький, В.О. Загоруйко. – К.: Центр навчальної літератури, 2003. – 592 с.
2. Мальцев П.М. Общая технология бродильных производств: Учебник для студентов высших учебных заведений /П.М. Мальцев. – М.: Пищ. пром-сть, 1980. – 560 с.
3. Виноградарство і виноробство: Навч. посібник /Ф.І. Малик, В.А. Домарецький, В.М. Ісаєнко та ін. – К.: ІСДО, 1994. –304 с.
4. Справочник по виноделию /Под. ред. Г.Г. Валуйко. – М.: Агропромиздат, 1985. – 447 с.
Короткі відомості з теоретичної частини роботи.
Виробничі служби (рисунок 1) поділяються на основні, допоміжні, обслуговуючі і побічні. В основний приміщеннях випускають продукцію відповідно до напрямку підприємства.
До обслуговуючих ділянок відносяться: виробнича лабораторія, яка проводить технохімічний і мікробіологічний контроль сировини, напівфабрикатів та готової продукції; складські приміщення для матеріалів, тари, готової продукції; спиртосховище, де зберігаються запаси спирту-ректифікату; транспортні засоби, які забезпечують завод основними та допоміжними матеріалами, тарою та пляшками, - автомобілі, або електрокари, які здійснюють вантажно-розвантажувальні роботи на території заводу.
До допоміжних цехів відносяться: котельня для подачі пару та гарячої води; компресорні установки для вироблення холоду і охолоджуючого розсолу; ремонтно-механічна майстерня; бочкомийна і бандарная майстерні. Побічний цех включає ділянку для переробки вторинної сировини (відходів).
Зміст і послідовність виконання завдань:
- Викреслити схему структури підприємства по переробці винограду та описати його основні цехи.
- Описати основне технологічне обладнання цехів.
Методичні вказівки щодо виконання і оформлення:
- Викреслити схему структури підприємства по переробці винограду та описати основні цехи.
- Описати технологічне обладнання цехів
Всі частини технологічного обладнання і інвентарю, які с тикаються з продуктами виготовляються з нержавіючої сталі і інших.
Контрольні питання:
- Що таке основні цехи?
- Що таке допоміжні цехи?
- Що таке обслуговуючи цехи?
- Яке ви знаєте технологічне обладнання переробного цеху?