Практичне заняття 7
Тема: Розрахунок необхідної кількості спирту для спиртування бродячого сусла та мезги
Мета
навчальна: навчити студентів робити розрахунки на спиртування бродячого сусла та мезги.
виховна: виховувати зацікавленість дисципліною, прагнення отримувати нові знання.
розвиваюча: розвивати уміння користуватися всіма доступними джерелами знань.
Вид заняття: практичне
Після виконання практичного заняття студент повинен:
Знати:
- Який повинен буди наброд у міцних винах.
- Що таке контракція.
- Яка величина контракції.
- Який фактор впливає на величину контракції.
Вміти:
- Складати формулу «зірочки».
- Визначати об’єм спирту.
- Визначати контракцію.
- Розрахувати спиртування бродячого сусла.
Зміст та хід заняття
- Розрахунок спиртування бродячого сусла та мезги.
Література
1. Валуйко Г.Г. Технологія вина: підручник для студентів вищих навчальних закладів / Г.Г. Валуйко, В.А. Домарецький, В.О. Загоруйко. – К.: Центр навчальної літератури, 2003. – 592 с.
2. Мальцев П.М. Общая технология бродильных производств: Учебник для студентов высших учебных заведений /П.М. Мальцев. – М.: Пищ. пром-сть, 1980. – 560 с.
3. Виноградарство і виноробство: Навч. посібник /Ф.І. Малик, В.А. Домарецький, В.М. Ісаєнко та ін. – К.: ІСДО, 1994. –304 с.
4. Справочник по виноделию /Под. ред. Г.Г. Валуйко. – М.: Агропромиздат, 1985. – 447 с.
Короткі відомості з теоретичної частини роботи.
Сусло після освітлення подається в ємність, туди задають ЧКД в розрахунку 1-5% об’єму сусла. За підброджуванням сусла ведуть контроль, щоб не згаяти момент спиртування.
Коли у повільно бродячому суслі залишається цукор приблизно до кондиції готового вина з розрахунку розбавлення спирту (на 15 г/дм3), бродіння зупиняють спиртуванням спирту-ректифікатом.
Краще усього спирт задавати у нижню частину ємності з суслом з одночасними переміщуванням для кращої асиміляції. Спирт легше Н2О, він піднімається у верхню частину, тому можливі великі втрати спирту. Добре переміщувати увесь об’єм.
У процесі спиртування відбувається зменшення об’єму (контракція). Величина контракції дорівнює 8% на кожний дал влитого а/а спирту, або 0,08 на кожний градус підвищення міцності в об’ємі купажу. Це явище спостерігається у зв’язку з різницею будови молекули спирту і води. При спиртування відбувається велике падіння тепла. Спиртування підбродженого сусла проводять на 1,5-2 вище кондиції готового вина з розрахунку втрат спирту при витримці та обробці виноматеріалу. Спиртування проводять двома способами: внесення одноразово та у декілька разів.
Методичні вказівки щодо виконання і оформлення:
- Розрахунок спиртування бродячого сусла та мезги.
Задача. Є 2000 дал сусла з міцністю 4% об’ємних. Необхідно його заспиртувати до 18% об. спиртом міцністю 96% об., визначити об’єм спирту, загальний об’єм, контракцію. Зробити перевірку. Вимагається визначити кількість спирту-ректифікату V1 міцністю 96% об. для спиртування 1000 дал сусла до міцності 18% об.
- Визначаємо об’єм спирту:
V = 18 – 4 х 2000 = 359 дал. в/а
96 – 18
- Загальний об’єм:
V = 2000 + 359 = 2359 дал.
- Переведемо в/а в а/а:
359 х 96 = 344,6 дал. а/а
100
- Контракція:
344,6 х 8 = 27,6 дал.
100
- Об’єм за мінусом контракції:
2359 – 27,6 = 2331,4 дал
Перевірка:
344,6 х 100 + 2000 х 4 = 18,1 об.
2331,4
Контрольні питання:
- Який повинен бути наброд у міцних винах?
- Що таке контракція?
- Яка величина контракції?
- Який фактор впливає на величину контракції?