Практичне заняття 47, 48
Тема: Розрахунок утилізації дріжджів
Мета
навчальна: навчити студентів вести розрахунки утилізації дріжджів.
виховна: виховувати зацікавленість дисципліною, прагнення отримувати нові знання.
розвиваюча: розвивати уміння користуватися всіма доступними джерелами знань.
Вид заняття: практичне
Після виконання практичного заняття студент повинен:
Знати:
- Які бувають дріжджові осади.
- Що таке спирт-сирець.
- Що таке ВКП і її використання
Вміти:
- Проводити розрахунок з отримання спирту-сирцю.
- Складати векторну схему.
Зміст та хід заняття
- Ознайомитись з формулою розрахунку спирту-сирцю із 100 дал дріжджових і гущових осадів.
- Розрахунок спирту-сирцю із пресованих дріжджових осадів сухих виноматеріалів.
- Розрахунок спирту-сирцю із пресованих дріжджових осадів кріплених виноматеріалів.
Література
1. Валуйко Г.Г. Технологія вина: підручник для студентів вищих навчальних закладів / Г.Г. Валуйко, В.А. Домарецький, В.О. Загоруйко. – К.: Центр навчальної літератури, 2003. – 592 с.
2. Мальцев П.М. Общая технология бродильных производств: Учебник для студентов высших учебных заведений /П.М. Мальцев. – М.: Пищ. пром-сть, 1980. – 560 с.
3. Виноградарство і виноробство: Навч. посібник /Ф.І. Малик, В.А. Домарецький, В.М. Ісаєнко та ін. – К.: ІСДО, 1994. –304 с.
4. Справочник по виноделию /Под. ред. Г.Г. Валуйко. – М.: Агропромиздат, 1985. – 447 с.
Короткі відомості з теоретичної частини роботи.
При переробці винограду на сусло, бродіння сусла, перегонці в/м утворюються відходи, до складу яких входять цінні компоненти: цукор, спирт, виннокислі з’єднання. Відходи, які переробляють, називають вторинною сировиною. Переробка відходів дозволяє отримати цінні продукти, необхідні для ряду галузей народного господарства, такі як – етиловий спирт, винна кислота, олія виноградна.
Дріжджові осади – по типу вироблених виноматеріалів поділяються на сухі і кріплені.
Вміст спирту у сухих дріжджах – 6 % об., у міцних – 6-12% об., а цукру – 3,5 г/100 см3; у десертних – спирту 6-8% об., цукру – 5-8 г/100 см3.
При переробці дріжджових осадів отримують спирт-сирець, ВКВ та кормові дріжджі.
Методичні вказівки щодо виконання і оформлення:
Розрахунок виходу спирту-сирцю з вичавків і дріжджових осадів.
1. Вихід спирту-сирцю з 1 т вичавки визначається шляхом множення числового значення нормативу виходу спирту-сирцю на масову частку цукру у вичавлюванні:
Нв = Н х З
де,
Нв – вихід спирту-сирцю з 1 т вичавках, дал б.с.;
Н – норматив виходу спирту-сирцю на кожен відсоток масової частки цукру у вичавках, що переробляються (0,3);
З – масова частка цукру у вичавках, %.
Приклад 1. На переробку поступило солодкі виноградні вичавки з масовою часткою цукру 8%.
Вихід спирту-сирцю з 1 т вичавків складає:
8,0 х 0,3 = 2,4 дал б.с.
Приклад 2. На переробку поступили зброджені вичавки з об’ємною часткою спирту 3%. Для визначення виходу спирту з 1 т вичавків з 1 т вичавків проводять перерахунок спирту в цукор розподілом числового значення об’ємної частки спирту на 0,5 з подальшим множенням одержаної величини на норматив виходу 0,3.
Вихід спирту з 1 т вичавків складає:
(3,0 / 0,5) х 0, = 1,8 дал б.с.
При планування масову частку цукру у вичавках приймають у розмірі 40% планової масової частки цукру у винограді. Для підприємств Вірменії масову частку цукру у вичавках приймають у розмірі 35% планової масової частки цукру у винограді.
2. Вихід спирту-сирцю з 100 дал дріжджових і гущевих осадів, визначають шляхом множення числового значення нормативу виходу спирту-сирцю на об’ємну частку спирту, що міститься в осадах:
Ндо = А х В
де,
Ндо – вихід спирту-сирцю з 100 дал дріжджових і гущевих осадів, дал б.с.;
А – норматив виходу спирту-сирцю на кожен відсоток об’ємної частки спирту в дріжджових і гущевих осадах (0,87);
В – об’ємна частка спирту в дріжджових і гущевих осадах, %.
Приклад 1. На переробку поступили пресовані дріжджові осади сухих виноматеріалів з об’ємною часткою спирту 5%.
Вихід спирту-сирцю з 100 дал дріжджових осадів складає:
5 х 0,87 = 4,35 дал б.с.
Приклад 2. На переробку поступили пресовані дріжджові осади кріплених виноматеріалів з об’ємною часткою спирту 5% і масовою концентрацією цукру 5 г/100 см3.
Вихід спирту-сирцю з 100 дал пресованих кріплених дріжджових і гущевих осадів складає:
(9 + 5 х 0,5) х 0,87 = 10,0 дал б.с.
При плануванні об’ємну частку спирту і масову концентрації цукру в дріжджових і гущевих осадах приймають:
- для пресованих – 50%
- для непресованих – 75%
кондицій виноматеріалу, з якого вони одержані.
Контрольні питання:
- Що називають вторинною сировиною?
- Що отримають від переробки відходів?
- Які бувають дріжджові осади?
- Що отримують від переробки дріжджових осадів?