Практичне заняття 45, 46
Тема: Розрахунок утилізації вичавок
Мета
навчальна: навчити студентів вести розрахунки утилізації вичавок.
виховна: виховувати зацікавленість дисципліною, прагнення отримувати нові знання.
розвиваюча: розвивати уміння користуватися всіма доступними джерелами знань.
Вид заняття: практичне
Після виконання практичного заняття студент повинен:
Знати:
- Що таке спирт-сирець.
- Що таке ВКП і її використання
Вміти:
- Проводити розрахунок з отримання ВКП та спирту-сирцю.
- Складати векторну схему утилізації вичавок.
Зміст та хід заняття
- Розрахунок отримання ВКВ із вичавок.
- Розрахунок отримання спирту-сирцю із вичавок.
Література
1. Валуйко Г.Г. Технологія вина: підручник для студентів вищих навчальних закладів / Г.Г. Валуйко, В.А. Домарецький, В.О. Загоруйко. – К.: Центр навчальної літератури, 2003. – 592 с.
2. Мальцев П.М. Общая технология бродильных производств: Учебник для студентов высших учебных заведений /П.М. Мальцев. – М.: Пищ. пром-сть, 1980. – 560 с.
3. Виноградарство і виноробство: Навч. посібник /Ф.І. Малик, В.А. Домарецький, В.М. Ісаєнко та ін. – К.: ІСДО, 1994. –304 с.
4. Справочник по виноделию /Под. ред. Г.Г. Валуйко. – М.: Агропромиздат, 1985. – 447 с.
Короткі відомості з теоретичної частини роботи.
При переробці винограду на сусло, бродіння сусла, перегонці виноматеріалу утворюються відходи, до складу яких входять цінні компоненти: цукор, спирт, виннокислі з’єднання. Відходи, які переробляють, називають вторинною сировиною. Переробка відходів дозволяє отримати цінні продукти, необхідні для ряду галузей народного господарства, такі як – етиловий спирт, винна кислота, олія виноградна.
Вичавки переробляють на етиловий спирт, ВКВЮ енобарвник, насіння та кормове борошно.
Методичні вказівки щодо виконання і оформлення:
- Розрахунок отримання ВКВ із вичавок.
Визначаємо кількість ВКС
за сезон: 400 х 0,5 / 100 = 20 тон, або 20000 кг
за добу: 20000 / 20 = 1000 кг
Визначаємо об’єм пикета.
Відкачка соку у % у співвідношенні води ти вичавок 1:1 складає 99%.
за сезон: 4000000 х 99 / 100 = 3960000 л = 396000 дал
Визначаємо кількість ВКС у пикеті.
Отримаємо на ЕНД-3М з урахуванням втрат винної кислоти 11,5% від первинного вмісту його у вичавках.
за сезон: 20000 х (100 – 11,5) / 100 = 17600 кг
за добу: 17600 / 20 = 880 кг
втрати: 20000 – 17600 = 2400 кг
Визначаємо кількість ВКС після нейтралізації.
Втрати при нейтралізації складають 14%.
за сезон: 17600 х (100 – 14,0) / 100 = 15136 кг
за добу: 15136 / 20 = 756 кг
втрати: 17600 – 15136 = 2464 кг
Визначаємо кількість промивної ВКВ та сушеної ВКВ.
Втрати при цій операції складають 1%.
за сезон: 15136 х (100 – 1,0) / 100 = 14984,64 кг
за добу: 149984,64/ 20 = 749,23 кг
втрати: 15136 – 14984,64 = 151,36 кг
Визначаємо кількість ВКВ.
Кількість винної кислоти в ВКВ І сорта становить 48.
за сезон: 14984,64 х 100 / 48 = 31218 кг
Визначаємо середній вихід ВКВ із 1 тони вичавки в перерахунку на 100% ВКВ
4000000 / 14984,64 = 2,6 кг
Зведений баланс отримання ВКВ із вичавок
Таблиця 1 Зведений баланс
Надходження |
Найменування операції |
Витрати |
||
кг |
% |
кг |
% |
|
|
11,5 |
Втрати при екстрагуванні |
|
|
|
|
Місткість ВКВ в вичавках |
20000 |
100 |
2464 |
14 |
Втрати пре нейтралізації |
|
|
151 |
1 |
Втрати при сушінні |
|
|
14984,64 |
73,5 |
Вихід ВКВ |
|
|
3764,44 |
100 |
|
20000 |
100 |
2. Розрахунок виходу спирту-сирцю із вичавок.
Вихід спирту-сирцю з 1 т вичавки визначається шляхом множення числового значення нормативу виходу спирту-сирцю на масову частку цукру у вичавлюванні:
Нв = Н х З
де,
Нв – вихід спирту-сирцю з 1 т вичавках, дал б.с.;
Н – норматив виходу спирту-сирцю на кожен відсоток масової частки цукру у вичавках, що переробляються (0,3);
З – масова частка цукру у вичавках, %.
Визначаємо кількість цукру в вичавках.
4000000 х 6 / 100 = 240000 кг
Визначаємо кількість цукру в пикеті.
Втрати при екстрагуванні становлять 9,1% від первинного вмісту в вичавках.
за сезон: 240000 х (100 – 9,1) / 100 = 216000 кг
втрати: 240000 – 216000 = 24000 кг
Визначаємо цукристість для пикету.
216000 х 100 /4000000 = 5,1%
Визначаємо кількість пикету якій йде на перекурку.
Втрати при технологічних операціях при вилученні ВКВ становить 2,5%
за сезон: 4000000 х (100 – 2,5) / 100 = 390000 дал
втрати: 4000000 – 390000 = 100000 дал
Визначаємо кількість збродженого пикету
Втрати – 1%.
за сезон: 390000 х (100 – 1,0) / 100 = 386100 дал
за добу: 386100 / 20 = 19305 дал
втрати: 390000 – 386100 = 3900 дал
Визначаємо міцність збродженного пикету.
5,1 х 0,6 = 3 % об.
Визначаємо кількість а/а в пикеті.
383100 х 3,0 / 100 = 11583 дал а.а.
Визначаємо кількість спирту-сирцюпри перегонці на апараті подвійної дії 1,3 від а/а в пикеті.
11583 х (100 – 1,3) / 100 = 11467,17 дал а/а
втрати: 11583 – 11467,17 = 116 дал а/а
Визначаємо кількість водного спирту.
Середня міцність спирту 60% об.
11467,17 х 100 / 60 = 19111 дал в/а
Визначаємо кількість спирту-сирцю.
Втрати при егалізації – 0,18%
11467,17 х (100 – 0,18) / 100 = 11444,265 дал а/а
втрати: 11467,17 – 11444,265 = 22,91 дал а/а
Визначаємо середній вихід спирту-сирцю із 1 тони вичавок
4000000 / 11583 = 3,5 дал а/а
Зведений баланс отримання спирту-сирцю із вичавок
Таблиця 2 Зведений баланс
Надходження |
Найменування операції |
Витрати |
||
Дал а/а |
% |
Дал а/а |
% |
|
|
|
Наявність спирту в пикеті |
11583 |
100 |
116 |
1,3 |
Втрати при перегонці |
|
|
22,91 |
0,18 |
Втрати при егалізації |
|
|
11444,265 |
98,52 |
Отримання спирту-сирцю |
|
|
11583 |
100 |
|
11583 |
100 |
Контрольні питання:
- Що називають вторинною сировиною?
- Що отримають від переробки відходів?
- Як отримують ВКВ?
- На які потреби використовуються спирт-сирець?