Практичне заняття 8
Тема: Розрахунок моменту спиртування за спиртом
Мета
навчальна: навчити студентів робити розрахунки на момент спиртування бродячого сусла за спиртом.
виховна: виховувати зацікавленість дисципліною, прагнення отримувати нові знання.
розвиваюча: розвивати уміння користуватися всіма доступними джерелами знань.
Вид заняття: практичне
Після виконання практичного заняття студент повинен:
Знати:
- Які снують сорти спирту.
- Що таке купаж.
- Яка мета купажу.
- Формули спиртування за спиртом.
Вміти:
- Робити розрахунок моменту спиртування за спиртом.
- Зробити перевірку розрахунку моменту спиртування.
Зміст та хід заняття
- Ознайомлювання з формулою спиртування за спиртом.
- Проведення розрахунків моменту спиртування за спиртом.
- Оформлення розрахунків.
Література
1. Валуйко Г.Г. Технологія вина: підручник для студентів вищих навчальних закладів / Г.Г. Валуйко, В.А. Домарецький, В.О. Загоруйко. – К.: Центр навчальної літератури, 2003. – 592 с.
2. Мальцев П.М. Общая технология бродильных производств: Учебник для студентов высших учебных заведений /П.М. Мальцев. – М.: Пищ. пром-сть, 1980. – 560 с.
3. Виноградарство і виноробство: Навч. посібник /Ф.І. Малик, В.А. Домарецький, В.М. Ісаєнко та ін. – К.: ІСДО, 1994. –304 с.
4. Справочник по виноделию /Под. ред. Г.Г. Валуйко. – М.: Агропромиздат, 1985. – 447 с.
Короткі відомості з теоретичної частини роботи.
Спиртування свіжого сусла здійснюють спиртом-ректифікатом. Він буває:
а) спирт «Пшенична сльоза» – міцність не нижче 96,3% об.;
б) спирт «Люкс» міцністю не нижче 96,3% об.;
в) спирт «Екстра» міцністю не нижче 96,3% об.;
г) спирт вищої очистки міцністю не нижче 96% об.
Краще усього спирт задавати у нижню частину ємності з суслом і одночасним переміщуванням для кращої асиміляції. Спирт легше води, він піднімається у верхню частину, тому можливі великі втрати спирту. Добре перемішують увесь об’єм.
Методичні вказівки щодо виконання і оформлення:
- Розрахунок спиртування бродячого сусла та мезги.
- Проведення розрахунків моменту спиртування за спиртом.
Найменування |
Спирт |
Цукор |
Об’єм |
Сусло |
0 |
240 |
700 (дано) |
Спирт |
96 |
- |
102 |
Купаж |
20 |
80 |
802 |
Контрольні питання:
- Яка основна мета купажу?
- Які матеріали входить до складу купажу
- Які вина готують купажем?