Практичне заняття 41
Тема: Розрахунки фасування шампанського
Мета
навчальна: навчити студентів вести розрахунки фасування шампанського.
виховна: виховувати зацікавленість дисципліною, прагнення отримувати нові знання.
розвиваюча: розвивати уміння користуватися всіма доступними джерелами знань.
Вид заняття: практичне
Після виконання практичного заняття студент повинен:
Знати:
- Що таке фасування.
- З чого складається процес фасування.
- На якому обладнанні ведуть фасування шампанського.
Вміти:
- Складати схему виробництва по фасуванню.
- Проводити розрахунок фасування з використання норм втрат.
Зміст та хід заняття
- Ознайомитись з формулою згідно якої ведеться розрахунок.
- Розрахувати зберігання готової продукції на складі.
- Фасування і упаковка.
- Контрольна витримка.
- Розлив, мюзлювання, укупорювання.
Література
1. Валуйко Г.Г. Технологія вина: підручник для студентів вищих навчальних закладів / Г.Г. Валуйко, В.А. Домарецький, В.О. Загоруйко. – К.: Центр навчальної літератури, 2003. – 592 с.
2. Мальцев П.М. Общая технология бродильных производств: Учебник для студентов высших учебных заведений /П.М. Мальцев. – М.: Пищ. пром-сть, 1980. – 560 с.
3. Виноградарство і виноробство: Навч. посібник /Ф.І. Малик, В.А. Домарецький, В.М. Ісаєнко та ін. – К.: ІСДО, 1994. –304 с.
4. Справочник по виноделию /Под. ред. Г.Г. Валуйко. – М.: Агропромиздат, 1985. – 447 с.
Короткі відомості з теоретичної частини роботи.
Останній етап виробництва виноградних вин – розлив у пляшки. Миють пляшки в спеціальних машинах. Розлив і укупорку пляшок проводять на автоматизованих лініях.
Конфігурація пляшки також має велике значення. Протягом багатьох років було встановлено, що циліндрична форма – найоптимальніша. По-перше, в такому вигляді його зручно транспортувати. По-друге, така ємність дозволяє поліпшити умови зберігання вина. Циліндрична форма і такий спосіб зберігання дозволяють натуральної пробці залишатися завжди вологою і перешкоджати попаданню повітря в пляшку. До того ж зіткнення вина з пробкою надає йому певний смак.
Після розливу шампанського пляшки закупорюють новими експедиційними, корковими або поліетиленовими. Пробки закріплюють спеціальними дротяними вуздечками – мюзле. Якщо шампанське прозоре і не має сторонніх включень, пляшки направляють на витримку протягом не менше 10 діб при температурі 17-25 0С.
Щоб переглянути практичне заняття повністю натисніть >ТУТ<